Плъгини за WP – инсталиране и ъпдейт

Темите определят как съдържанието ще се изобразява откъм видимата страна на WordPress уеб сайта. Приставките са разширения, които са вкарани в WordPress с една единствена цел – да добавят някаква допълнителна функционалност на сайта(или възможност). Докато WordPress е изключително полезен така или иначе, с наличието на разширения системата вече става нещо много повече.

WordPress плъгини и как работят
WordPress плъгините разширяват възможностите на системата

Какво са плъгините

Това е компютърен код, който е отделен на специално за целта място. Това място е именована директория(името на плъгина), която е част от WordPress системата. В тази директория може да има различни файлове – CSS, JavaScript, PHP, изображения, видеа и други. Кода в тези файлове освен този, който е по подразбиране спрямо съответния вид файл може да бъде и друг – например в един PHP файл може да има и HTML код освен присъщият за WordPress php код. Този код придава някаква функционалност на нашият уеб сайт.

Как работят плъгините

Плъгините имат нужда да бъдат активирани, което става с помощта на специален панел в админситративният панел на системата. Обикновено има някаква документация прилежаща към самият плъгин.
Внимание! Ако плъгина няма документация е възможно да липсва и поддръжка за него. С оглед на това е твърде вероятно да не работи според очакванията ни.

  • активиране
  • избиране
  • намиране
  • проучване
  • инсталиране

Ъпгрейдване на плъгините

Всеки един плъгин, обикновено представлява множество компютърен код, който си взаимодейства със WordPress системата по един комплексен начин. Поради факта, че самата система за управление на съдържание има изключително добра поддръжка и търпи постоянно развитие то и плъгините изпитват нужда от промяна съобразно ъпдейтите на системата. В много от случаите и самите плъгини се ъпдейтват с цел добавяне на нови функционалности.


Какво са плъгините и как работят

Те са програми, които допълват по един или друг начин WordPress системата. Варират от много малки, например за добавяне на изглед към галерия до пълнофункционални системи за електронна търговия – например плъгина WooCommerce. Основното нещо, което прави плъгините толкова популярни е това, че те са напълно отделени спрямо платформата. Можем да добавяме, активираме, деактивираме и премахваме плъгини от сайта напълно свободно. Веднъж инсталирана една приставка можем да я активираме и използваме и след това в даден момент да я деактивираме без някакви сериозни последствия за сайта като цяло. Освен в случаите когато един плъгин е обвързан с друг.

Поради тази черта на плъгините, че са така отделени от самата система, разработчиците на такива приставки могат да предоставят на потребителите независими обновявания (ъпдейти). По този начин се добавят допълнителни функционалности и се решават някои проблеми в по-старите версии.

Недостатъка на тези приставки, е в това, че ги има много и голяма част от тях предоставят едни и същи или силно припокриващи се възможности. Намирането и вземането на решение за това кой плъгин да ползваме за нашия сайт би могло да бъде голямо предизвикателство. Добрата новина е, че веднъж като си намерим подходящият плъгин за нашите нужди можем да го инсталираме и настроим и след това да продължим напред към следващата задача.